SSD چیست؟
مطمئنا در هنگام خرید رایانههای جدید با لفظ SSD برخورد خواهیدکرد. پیش از هرچیز باید بدانید که SSD مخففی برای عبارت Solid State Drive است. به زبان سادهتر میتوان SSD را نسخه هوشمندتر و البته با ابعاد متفاوت از فلشمموریهایی که برای انتقال اطلاعات از آنها استفاده میکنیم دانست و طبیعتا همانند فلشمموریها هیچ خبری از قسمتهای متحرک در SSD نیست. در این دستگاههای ذخیرهسازی، اطلاعات بر روی میکروتراشهها ذخیره میشوند. در طرف مقابل دیسک سخت از یک بازوی مکانیکی بههمراه هد خواندن/نوشتن بهمنظور خواندن اطلاعات از مکان صحیح بر روی فضای ذخیرهسازی بهره میبرد. تفاوت این دو دستگاه منجر به سریعتر شدن SSD در مقایسه با دیسک سخت میشود. با مثالی ساده میتوان استفاده از دیسک سخت را گشتن به دنبال یک کتاب در اتاقی مملو از کتابهای مختلف دانست اما در مقابل استفاده از SSD همانند آنستکه این کتاب، حاضر و آماده در مقابل شما قرارگیرد. HDD یا همان دیسک سخت بهمنظور بدستآوردن اطلاعات به کار فیزیکی (جابجایی مکانیکی) بیشتری در مقایسه با SSD نیاز دارد.
SSDهای متداول از آنچه حافظه فلش برپایه NAND خوانده میشود استفاده میکنند. این حافظه از نوع حافظههای غیرفرار است. در صورتی که بخواهیم توضیح بیشتری از واژه “غیرفرار” ارائه دهیم باید گفت میتوانید دیسک را خاموش کنید و این دیسک فراموش نخواهد کرد که چه اطلاعاتی بر روی آن موجود بوده است که البته این ویژگی ضروری هر حافظه دائمی است. در آغاز عرضه SSDها به بازار این شایعه مطرح شده بود که اطلاعات ذخیرهشده بر روی این دیسکها تنها پس از چندسال ازبین میروند. با بهرهگیری تکنولوژی امروز میتوان اطمینان حاصل کرد که این شایعه از پایه و اساس اشتباه است و میتوانید اقدام به خواندن و نوشتن اطلاعات برای مدت طولانی بر روی این دیسکها کنید و تا زمانی که عمر SSD به دنیا باشد اطلاعات شما نیز امن خواهند بود.
هر چقدر که صنعت و تکنولوژی های مرتبط با فناوری اطلاعات گسترش پیدا می کنند به همان نسبت تجهیزات قدیمی به مرور از مدار خارج می شوند و جایگزین هایی برای آنها معرفی می شود ، تجارت های امروزی برای کاربردهای کلان خود با معزلی روبرو خواهند بود به نام ذخیره سازی داده ها ، سیستم ها و تجهیزات ذخیره سازی سنتی که امروزه به وفور استفاده می شوند دیگر قادر نخواهند بود نیاز ما را برای ذخیره سازی اطلاعات و دستیابی به آنها برآورده کنند و محدودیت های زیادی که در تکنولوژی بکار رفته آنان دارد باعث می شود کاربردهای آنها به مرور کمتر و کمتر شود. در سالهای اخیر و با معرفی شدن درایوهای Solid State یا SSD تحولی شگرفت در عرصه ذخیره سازی اطلاعات به وجود آمد اما این تحول بیشتر کاربردهای خانگی و کوچک داشت و در سطح کلان و سازمانی کمتر مورد استفاده قرار می گرفت. بعد از چند سال از گذشت معرفی SSD ها کمپانی های سازنده SSD و سرور هم تصمیم گرفتند SSD های مخصوص سرور با کارایی و سرعت تقریبا غیرقابل مقایسه یا HDD های قدیمی به بازار معرفی کنند که به شدت در کنار بالا بردن سرعت دستیابی به اطلاعات ، سرعت عملکرد و بازدهی CPU را نیز بالا می برد.
هارد HDD چیست؟
H.D.D مخفف Hard Disk Drive و در لغت به معنی درایو سخت افزاری می باشد. هارد یک حافظه دائمی است و به صورت دیجیتالی رمزنگاری شده اطلاعات را روی سطح مغناطیسی دیسک های خود ذخیره می کند. شما به میزان ظرفیت هارد خود می توانید اطلاعات بر روی سرور ذخیره کنید.
HDD ها به دلیل داشتن قسمتهای مکانیکی و چرخشی ، در برابر گرما و سرمای بیش از اندازه و همچنین ضربه شدید دچار نواقصی می شوند که گهگاه باعث از بین رفتن اطلاعات خواهد شد . اما در حال حاضر تنها هاردی که به دلیل مقاومت و عدم از دست رفتن اطلاعات در کاربردهای نظامی استفاده می شود ، SSD ها هستند . طی تحقیقات انجام شده SSD ها در شرایطی که HDDها دچار نقص می شوند ، مقاوم خواهند بود .
یکی از مزایای دیسکهای سخت آنستکه این دستگاهها میتوانند حجم زیادی از اطلاعات را در ازای قیمت ارزان برای شما نگهداری کنند. امروزه دیسکهای یک ترابایتی برای لپتاپها غیرعادی نیستند و این میزان پیوسته در حال افزایش است. از سوی دیگر حسابکردن هزینهای که به ازای هرگیگابایت پرداخت میکنید با توجه به تعدد کلاسها و کیفیتهای این دیسکهای سخت کار آسانی نیست با این وجود میتوان با قاطعیت اعلام کرد این دیسکهای سخت در مقایسه با SSD با ظرفیت مشابه بسیار ارزانتر هستند. بهعنوان مقایسه دیسکهایی مانند WD Black با ظرفیت یک ترابایت از نوع دیسک سخت، قیمتی در حدود 69 دلار دارند و این درحالیستکه مدلهایی مطرح از SSD مانند Crucial M500 با ظرفیت 960 گیگابایت و یا Samsung 840 EVO با ظرفیت یک ترابایت به ترتیب 369 دلار و 439 دلار قیمت دارند که چیزی در حدود بیش از پنج برابر قیمت مدل دیسکسخت یادشده است. با این اوصاف اگر بهدنبال فضای ذخیرهسازی با قیمت مناسب هستید بهترین گزینه برای شما همان دیسکهای سخت هستند.
در خصوص ویژگیهای ظاهری نیز دیسکهای سخت تقریبا ظاهری مشابه SSD دارند. این دستگاههای ذخیرهسازی اطلاعات نیز اغلب از رابط SATA استفاده میکنند. متداولترین اندازه برای دیسکسخت لپتاپ، 2.5 اینچ است و نسخه 3.5 اینچی نیز معمولا در رایانههای رومیزی مورد استفاده قرارمیگیرد. هرچه اندازه دیسک سخت بزرگتر باشد تعداد سیلندرها و صفحات، بیشتر شده و طبیعتا فضای ذخیرهسازی بیشتری در اختیار شما خواهد بود. برخی دیسکسختهای رایانههای رومیزی میتوانند چیزی در حدود شش ترابایت اطلاعات را در خود جای دهند.
سرعت هارد دیسک به نسبت SSD
هارددیسک های SAS بدلیل RAID شدن سرعتی در حدود 750 مگابایت بر ثانیه را در اختیار شما قرار می دهد، در حالی که هاردهای SSD سرعتی در حدود 460 مگابایت برثانیه دارند. این مزیت سرعت نسبت به هاردهای SSD مزیتی در سرعت کل سرویس خواهد شد که در کسری از ثانیه پاسخگو خواهد بود و به اطلاعات دسترسی خواهد داشت.
مزایا و معایب تکنولوژی SSD :
مزایا :
۱- میزان استفاده اندک آن ها از برق ، که میزان برق استفاده شده در آن ها تنها ۵ درصد هاردیسک های معمولی است.
۲- SSD ها مقاومت بیشتری نسبت به هارد دیسک های معمولی در برابر شرایط نا مساعد محیطی و شوک های الکتریکی دارند. علت آن هم استفاده از قطعات جدا شونده است.
۳- بی صدا بودن آن ها در زمان کار از دیگر مزایای این هارد های جامد هستش.
۴-گرمای تولید شده توسط SSD ها در مقایسه با حافظه های سنتی بسیار کمتر است.
۵-به دلیل نداشتن قطعه ی متحرک زمان تاخیر بسیار کمتری نسبت به هارد های معمولی دارند.
معایب:
۱- عدم بازیابی اطلاعات یکی از مهم ترین آن هاست. زمانی که HDD از کار می افتد کارشناسان اغلب قادرند حداقل مقداری از داده ها را بازیابی کنند(البته این وابسته به علل خرابی و شرایط فیزیکی صفحه ها دارد) که این امکان در SSD ها وجود ندارد.
۲- محدودیت ظرفیت SSD ها – در حال حاضر از لحاظ ظرفیت توانایی رقابت با HHD ها را ندارند، اما این محدودیت موقتی است و درآینده رفع خواهد شد.
۳- تنها دلیل عدم موفقیت هارد های پیشرفته SSD قیمت بالای آنهاست.